Yllä olevasta kaaviosta näet lieksalaisten yritysten yhteenlasketun liikevaihdon vertailun vuodesta 2018 lähtien ensimmäisen vuosipuoliskon osalta.
Lieksan trendiluvut vuoden 2021 ensimmäisellä vuosipuoliskolla ovat jopa historiallisen hyvät. Tämän vuoksi lukuihin on syytä paneutua erityisellä huolella ja katsoa mitä lukujen takana on.
Menneen vuosipuoliskon havainnot
Koronavuoden 2020 ensimmäisellä vuosipuoliskolla Pielisen-Karjalan seutukunnan kaikkien toimialojen yhteenlaskettu liikevaihto laski 5,0 prosenttia vuodesta 2019.
Kuluvan vuoden 2021 ensimmäisellä vuosipuoliskolla yritysten yhteenlaskettu liikevaihto ampaisi 18,4 prosentin kasvuun. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä kasvu oli 11,7 prosenttia ja toisella vuosineljänneksellä 25,4 prosenttia vuotta aiemmasta.
Lieksan yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi ensimmäisellä vuosipuoliskolla 19,7 prosenttia. Teollisuus kasvoi 30,7 prosentin vauhdilla ja muiden toimialojen yritykset kasvoivat keskimäärin 9,9 prosentin vauhdilla.
Lieksan kaikkien toimialojen liikevaihto on 17,2 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuonna 2018, joten koronataantumasta ja Amcor Flexibles Finland Oy:n tehtaan lopettamisesta (keväällä 2020) aiheutunut Lieksan yritysten liikevaihdon aleneminen on saatu paikattua muiden yritysten toimesta.
Teollisuuden osalta Lieksa vahvisti asemiaan Pohjois-Karjalan kakkosena myös euromääräisesti kun 2021 ensimmäisen vuosipuoliskon liikevaihto oli 124.730 tuhatta euroa.
Havainnot toimialoittain
Pielisen-Karjalan seutukunnan toimialakohtaisten liikevaihtolukujen arvioinnin ensimmäinen havainto on, että kaikkien toimialojen kasvuluvut ovat plusmerkkiset.
Merkittävimmät kasvuluvut ovat toimialalla Puun sahaus, höyläys ja kyllästys (TOL 161), jossa kasvuluku on 42,8 prosenttia. Toimialan liikevaihdon kasvua selittää merkittävästi kansainvälisesti parantuneet myyntihinnat, mikä näkyy myös Pielisen-Karjalan seutukunnan teollisuuden viennin kasvussa, joka oli 39,6 prosenttia edellisvuodesta. Koska kasvu tulee tällä toimialalla muutaman yrityksen liikevaihdosta, sisältää mahdollinen viennin vedon hyytyminen sekä myyntihintojen rekyyli myös riskin liikevaihdon laskusta tulevaisuudessa.
Puun sahaus, höyläys ja kyllästys (TOL 161) toimialan kasvu on todennäköisesti vetänyt kasvuun seuraavien toimialojen yritykset: Kuljetus ja varastointi (TOL H) kasvu 18,4 % ja Metsätalous ja puunkorjuu (TOL 02) kasvu 15,2 %.
Muista toimialoista ilahduttaa elintarviketeollisuuden toipuminen, jonka kasvuluku menneellä vuosipuoliskolla on 7,1 %. Myös majoitus ja ravitsemustoiminnan kasvuluku 10,4 prosenttia on merkki toimialan toipumisesta, sekä toimialan merkityksen kasvamisesta.
Positiivinen vire jatkuu
Vaikka Lico Oy on päättänyt lopettaa tuotantolaitoksensa, on siitä huolimatta yleisvire Lieksan yritystoiminnassa positiivinen. Yrityksillä on isoja ja pieniä kehittämis- ja investointihankkeita vireillä, jotka toteutuessaan vankistavat taloudellisen toimeliaisuuden positiivisen kehittymisen myös jatkossa.