Pohjoinen Lakeland - Matkailuyritysten kannattava kasvu ja matkailun kansainvälistäminen

2. syyskuuta 2024

Pohjoinen Lakeland - Matkailuyritysten kannattava kasvu ja matkailun kansainvälistäminen -hankkeessa pyritään löytämään Pielisen Karjalaan uusia työ- ja yrittäjyysmahdollisuuksia, jotka korvaavat turpeen käytöstä luopumisesta johtuvaa vajetta. Tämän vuoksi alueen matkailuelinkeinon vahvistaminen on merkittävä askel kohti elinvoimaisempaa tulevaisuutta.


Matkailuala on menettänyt paljon matkailijoita Venäjän hyökkäyssodan ja Covid-19 pandemian seurauksena. Nykyinen matkailijoiden määrä ei tue uuden henkilöstön palkkaamista tai uusien matkailualan yritysten perustamista. Hankkeessa panostetaan markkinointiin, tuotekehitykseen ja kansainväliseen laajentumiseen, jolloin alue pystyy houkuttelemaan enemmän asiakkaita.yrityksiä sijoittumaan alueelle.


Pohjoisen Lakelandin alueella on syytä tiivistää kaupunkien, matkailudestinaatioiden (Tahko, Vuokatti, Bomba, Koli) ja matkailuyritysten yhteistyötä ja kasvattaa kansainvälistä ja kotimaista tunnettavuutta. Esimerkiksi Matkailun vetovoimatukimuksen pohjalta on havaittu, että Koli on yksi kotimaan kiinnostavimmista matkailukohteista. Koli ei ole pystynyt lunastamaan kaupallisesti potentiaaliaan.Kiertomatkatuoteiden ja valmiiden matkapakettien tarjontaa tulee lisätä sekä kotimaisille että kansainvälisille asiakasryhmille. Uusia logistisia ratkaisuja tulee selvittää saavutettavuuden parantamiseksi ja myös matkailun tiedolla johtamista on tehtävä entistä tehokkaammin.


Matkailuyritysten kyvykkyyksien kehittäminen ja valmiuksien parantaminen kansainvälisillä ja kotimaan markkinoilla on edellytys kansainväliselle kasvulle. Matkailutoimijoiden ansaintamahdollisuuksia digitaalisia ja matkanjärjestäjien myyntikanavia tulee hyödyntää tehokkaammin ja yhdistää yritysten voimavaroja osaksi laajempaa kokonaisuutta. Yrityksiä tulee tukea vastaamaan kysyntään, panostamaan vastuullisuuteen, hinnoitteluun ja tuotevalikoimaan.


Tavoitteena on edistää yhdessä tekemistä ja verkostoitumista, mikä on perusta koko Pohjoisen Lakeland -alueen matkailun kehittämisessä. Uusien matkailutuotteiden innovaatioilla eri kohderyhmille on tavoitteena luoda monipuolinen ja houkutteleva matkailutarjonta, joka lisää kysyntää, luo asiakastyytyväisyyttä ja lisää viipymää alueella. Matkailumarkkinointit oimenpiteiden uudistuminen ja laadukkaat markkinointimateriaalit varmistavat, että tieto alueesta ja sen tarjonnasta leviää laajalle ja herättää kiinnostusta.Kehittämällä asiakaskokemusta digitaalisissa kanavissa varmistetaan, että matkailijat voivat helposti löytää ja varata palveluita.


Yritysten palveluiden, tuotteiden ja kaupallisten valmiuksien parantaminen takaa, että alueen yritykset voivat kasvaa, kehittyä ja tarjota korkealaatuisia tuotteita ja palveluita, jotka vastaavat matkailijoiden odotuksia ja tarpeita. Toteutuessaan nämä tavoitteet yhdessä luovat perustan kestävälle ja menestyvälle matkailutoiminnalle alueella.Hankkeen merkittävin vaikutus on matkailun kansainvälistymisessä. Kolin brändin ja muiden destinaatiobrändien tunnettuus kasvaa sekä kotimaassa että kansainvälisesti, näkyen lisääntyneenä tuotetarjontana eri myyntikanavissa. Tämä johtaa kansainvälisen matkailijamäärän kasvuun alueella ja matkailijoiden tyytyväisyyden paranemiseen.


Matkailijoiden viipymä ja ympärivuotinen matkailu kasvavat koko Pohjoisen Lakelandin alueella. Myös kansainvälisille matkanjärjestäjille tarjottavien tuotteiden ja matkapakettien määrä ja laatu kasvavat.Lisääntyvä yhteistyö ja uudet toimintatavat antavat yrityksille uusia mahdollisuuksia tarjota palveluitaan. Helppo ostettavuus ja varattavuus lisäävät yritysten tuotteiden menekkiä ja auttavat yrityksiä löytämään uusia myyntikanavia ja asiakasryhmiä. Yritysten omat panostukset digikehityksessä ja vastuullisuudessa tuovat myös pysyviä vaikutuksia alueen matkailutarjontaan. Tuotteistettujen matkaketjujen määrä kasvaa ja ne ovat digitaalisesti ostettavissa.


Hankkeen vaikutuksesta asiakkaille tarjotaan elämyksellisempiä lomia, mikä lisää kiinnostusta aluetta kohtaan pitkällä aikavälillä. Kasvanut kysyntä sekä matkailupalveluiden kysyntä on omiaan kasvattamaan matkailuyrittäjien ympärivuotista kannattavuutta sekä matkailun parissa työskentelevien työpaikkamäärää.


Lieksan Kehitys Oy LieKen hallinnoimassa hankkeessa osatoteuttajina ovat Lieksan Kehitys Oy LieKe, Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy PIKES ja Joensuun kaupunki. Hanketta rahoittaa Pohjois-Karjalan maakuntaliitto. Lieksan Kehitys Oy:n budjetti on 1 205 197 €, josta tuen osuus on 964 159 € (80%).

Share by: