Tummat pilvet Lieksan yllä

Heikki Rusanen • 2. toukokuuta 2023

Kevättalvella 2020 Suomeen rantautuneen globaalin Covid19-pandemian osalta Lieksassa selvittiin hyvin, koska metsäteollisuuden menekki ja kansainväliset myyntihinnat kohosivat merkittävästi. Tämän takia koko metsäklusteri kasvoi vauhdilla ja uusia liikevaihtoennätyksiä syntyi kahden vuoden ajan. 

 

Helmikuussa 2022 alkanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja sitä seuranneiden pakotteiden ja vastapakotteiden vaikutukset ovat alkaneet konkretisoitua Lieksassa negatiivisesti. Sota aiheutti syksyllä 2022 myös merkittävän hintashokin energiahintoihin ja tämän seurauksena inflaatio kohosi tasolle, jota Suomessa on nähty viimeksi 1980-luvulla. Euroopan keskuspankki on tarttunut korkoaseeseen taltuttaakseen inflaation, mikä tulee viemään läntiset kansantaloudet ainakin taantumaan, jollei lamaan. 

Koko vuoden 2022 luvut näyttävät kasvua, kiitos hyvän ensimmäisen vuosipuoliskon

Vuoden 2022 ensimmäinen vuosipuolisko oli lieksalaisille yrityksille vielä kasvun aikaa. Koko vuoden yhteen laskettu liikevaihto kasvoi +11,4 prosenttia puhkaisten ensimmäisen kerran 600 miljoonan rajan. Liikevaihto oli 608,5 miljoonaa euroa, kun vastaavat luvut vuonna 2021 olivat 546 M€. Teollisuus kasvoi 16,9 prosentin ja muut toimialat 5,9 prosentin vauhdilla. Lukuja arvioitaessa on huomioitava inflaation kiihtyminen Suomessa vuoden 2022 aikana 7,1 prosenttiin, mikä käytännössä merkitsee sitä, että mm. muiden toimialojen kuin teollisuuden kasvu oli negatiivista. 

Kehitys vuoden 2022 jälkimmäisellä vuosipuoliskolla negatiivinen ja viimeinen kvartaali huolestuttava

Vuoden 2022 jälkimmäinen vuosipuolikas oli lieksalaisten yritysten liikevaihdon kehityksen osalta negatiivinen. Teollisuudessa kehitys oli -3,9 % ja muiden toimialojen kohdalla -0,4 %. Viimeisen kvartaalin liikevaihdon kehitys on ollut vielä tätäkin heikompaa. Kaikkien toimialojen liikevaihto laski -11,3 % ja teollisuuden osuus tästä oli -17,0 prosenttia. Kun edellä mainittuihin lukuihin lisätään vielä inflaation vaikutus, niin näkymä on huolestuttava. 

 

Viennin osalta trendilukuja ei Lieksan osalta ole saatavilla, vaan luvut ovat Pielisen Karjalan tasolla. Vienti laski toisella vuosipuolikkaalla yhteensä -10,1 % ja viennin lasku kiihtyi loppuvuotta kohti olleen viimeisellä kvartaalilla -24,6 %. 

Investointeja uuteen kasvuun 

Vaikka tulevaisuuden näkymät ovat tällä hetkellä vaisut ja usvaiset, on siitä huolimatta Lieksassa valmistumassa investointeja, jotka luovat uskoa tulevaan. Tällaisia ovat:

-       Binderholz Nordic Oy investoi DIY-tehtaaseen ja pelletointilaitokseen. 

-       Porokylän Leipomo Oy:n uusi ruisleipätuotantolaitos käynnistyy toukokuussa.

-       Pohjois-Karjalan Osuuskaupan uusi hotelli avautuu juhannuksena.

-       Pielisen Bio Oy:n biokaasulaitoksen rakentaminen käynnistyi jokin aika sitten ja tuotanto käynnistyy vuoden 2024 alussa.


Edellä mainittujen investointien kokonaisvaikutus työllisyyteen on yli sata työpaikkaa, joten niiden elinvoimavaikutus on merkittävä.


Kokonaisuudessaan tulevaisuuden näkymät ovat edellisistä huolimatta tällä hetkellä usvaiset. Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan ei näy laantumisen merkkejä, joten sen vaikutukset heikentävät yritysten toimintaympäristöä edelleen. Inflaatiopaineet näyttäisivät pikkuhiljaa helpottavan, mutta milloin tämä näkyy laskevina korkoina, niin nähtäväksi jää. Lieksan teollisuudelle tärkeät vientinäkymät ovat myös vaisut, joten vuosi 2023 tulee olemaan lieksalaisille yrityksille haastava.

Share by: